Bättre företagsklimat i Gävleborg
15/5, 2018 kl. 13:40I sju av Gävleborgs tio kommuner ger de lokala företagen ett bättre betyg av företagsklimatet än föregående mätning. Det visar de nya enkätsvaren som Svenskt Näringsliv publicerar idag.
Ljusdal, Hudiksvall, Bollnäs, Ockelbo, Hofors, Sandviken och Nordanstig är de sju kommuner i länet som förbättrar sina betyg av det lokala företagsklimatet. Bollnäs och Ljusdal ligger dock på gränsen för betyget ”godkänt”.
- Det är fantastiskt bra att sju av tio kommuner i länet förbättrar sitt resultat i det sammanfattande omdömet mot förra året. Trots det ligger genomsnittet i Gävleborg (3,2) under rikssnittet (3,4) betygsmässigt. Nu gäller det för länets kommuner att ha tålamod, hålla i den positiva riktningen och arbeta aktivt med frågan, säger Lotta Petterson, regionchef Svenskt Näringsliv.
Gävle och Ovanåker ligger kvar på samma nivå som föregående år medan Söderhamn återigen tappar i betyget ”sammanfattande omdöme”.
- Trots att kommunerna, förutom Hofors och till viss del Ovanåker, befinner sig på låga nivåer är riktningen och trenden åt rätt håll. Ett bra första steg för kommuner som vill förbättra sitt företagsklimat är att lyssna och lära av andra kommuner som lyckats bäst på varje enskilt område, säger Lotta Petterson.
Hofors ohotad i länstoppen
- Bland Sveriges 290 kommuner är det 38 kommuner som får ett sammanfattande omdöme av 4,0 på en sexgradig skala. I år tillhör Hofors en av ”4.0-kommunerna” vilket är helt fantastiskt! Hofors har verkligen bevisat att ett långsiktigt, intensivt och konsekvent arbete med frågorna, som ligger högt upp på kommunens agenda, ger resultat, säger Lotta Petterson.
Dock finns det fortsatt några orosmoln när det gäller länets företagsklimat. Ett av dem är kommunala upphandlingar.
- Företagen upplever att anbudsunderlagen har blivit mer komplicerade att delta i och att de upphandlade myndigheternas skall-krav inte resulterar i att det blir bästa leverans till lägsta pris. Skall-kravens formuleringar utesluter till stor del företag som skulle kunna leverera konkurrenskraftiga varor och tjänster, säger Lotta Petterson.
- En annan anledning till problemet är bristande dialog mellan beställarna och leverantörerna i den inledande fasen. Detta leder till att kommunerna får in för få anbud. Kommunerna måste fortsätta arbeta med denna viktiga fråga, säger Lotta Petterson.
Ett annat fortsatt problem är att hitta relevant arbetskraft, något som Svenskt Näringsliv kunnat konstatera i separata undersökningar.
– Även i årets undersökning får tillgången på medarbetare med relevant kompetens ett underkänt betyg. Här har kommunerna i Gävleborg ett omfattande arbete att göra när det gäller låg utbildningsnivå och svårigheterna med rekrytering och matchning. Därför krävs det krafttag från politiken för att lösa problemen på arbetsmarknaden såsom att göra det enklare och billigare att anställa, att sänka skatten på arbete, bygga ut gymnasieskolans yrkesprogram ytterligare och att underlätta rekrytering av utländsk arbetskraft, säger Lotta Petterson.
Alla kommuners betyg och hur undersökningen görs finns på http://www.foretagsklimat.se
Om undersökningen Lokalt företagsklimat 2018:
- Antal svar från företagare: närmare 31 000 (49 % svarsfrekvens)
- Undersökningsperiod: januari-april 2018
- Metod: Webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer
- Genomfört av Demoskop på uppdrag av Svenskt Näringsliv
- Enkätsvaren från företagen ligger tillsammans med statistiska fakta till grund för Svenskt Näringslivs årliga kommunranking. I år presenteras rankingen den 2 oktober. Läs mer om alla kommuners resultat på http://www.foretagsklimat.se.
Denna artikel är publicerad på CFA Nytt via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!