BiogasMitt – samverkan för biogas i Gävleborg och Dalarna
27/10, 2009 kl. 16:25Snart kommer även Gävleborg och Dalarna att finnas med på listan över biogastankställen i Sverige! BiogasMitt jobbar för utveckling av biogasen i regionen. Om planerna går i lås skall det första tankstället för fordonsgas installeras i Gävle sommaren 2010. Det är Gävle kommun som arbetar på att introducera biogasbussar i lokaltrafiken.
BiogasMitt arbetar just nu med en marknadsundersökning och man dammsuger regionen på lämpliga substrat (näringslösningar) som kan användas för att framställa biogas.
BiogasMitt är en intresseförening för samverkan mellan företag, myndigheter, kommuner, organisationer, högskolor och engagerade privatpersoner. Föreningen får fler och fler medlemmar - allt ifrån storindustri till privatpersoner - vilket bäddar för en bred förankring i samhället.
- Intresseföreningen BiogasMitt välkomnar alla som medlemmar i föreningen – ju fler desto starkare, säger Ulla-Karin Enbom, projektledare
Genom att stödja biogasens utveckling i Gävleborg och Dalarna erbjuder BiogasMitt också en möjlighet för alla att kunna klimatkompensera sina "fossila" resor med bil eller flyg, läs mer på.www.biogasmitt.se.
Hela kompenseringspengen fonderas under två år och sedan får man den som miljöbilspremie när man köper gasbil i Gävleborg eller Dalarna.
Framtidstro
Försäljningen av gasfordon i Sverige slår just nu rekord vilket även avspeglar sig i vår region. Trots att vi ännu inte har några tankställen för biogas säljer regionens bilhandlare biogasfordon, vilket visar på en stark framtidstro för biogasen.
Så vad väntar vi på? Det är bara att bli medlem i BiogasMitt!
Biogasproduktion är till gagn för samhället, lantbruket och miljön därför att biologiska restprodukter behandlas så att miljöbelastningen minskas samtidigt som förnybar energi utvinns på ett sätt som leder till en hållbar utveckling.
(Faktaruta)
Biogas uppkommer när organiskt material bryts ned i syrefri miljö. Det är en förnyelsebar energikälla som, precis som naturgas, i huvudsak består av metan.
Biogas produceras exempelvis när matavfall från hushåll eller gödsel från lantbruket bryts ned av mikroorganismer eller när slam i vattenreningsverk genomgår en rötningsprocess. Biogas kan också utvinnas ur deponier där organiskt material tidigare lämnats.
Vanliga användningsområden för biogas är som fordonsbränsle eller till el- och värmeproduktion.
Biogas kan blandas med naturgas och utnyttjas i samma distributionssystem vilket är en fördel logistikmässigt. Biogas används ofta småskaligt i lokala anläggningar men efterhand som användningen ökar blir de miljömässiga och ekonomiska fördelarna allt större.
Denna artikel är publicerad på CFA Nytt via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!