Caféträff i Gävle för ”Släpp in Framtiden”
13/4, 2010 kl. 09:59Svårigheterna för unga människor att komma in på arbetsmarknaden är en viktig framtidsfråga. Svenskt Näringsliv, LO, TCO och Arbetarbladet har startat ”Släpp in Framtiden” för att ge unga människor möjligheter att påverka sin egen situation. Den 12 april anordnades ett möte på Wayne Coffee i Gävle för att ungdomar skulle få tillfälle att träffa arbetsgivare och politiker för att prata jobb. Moderator var Marie Björk, som ledde det hela med bravur.
Patrik Lundqvist, SSU: Utbildning måste leda till jobb, men det handlar också om fördelningspolitik. I stället för att ge aktieutdelningen borde pengarna användas till att laga asfalt. Sänkt arbetsgivaravgift gynnar bara sådana som MacDonalds.
Rafael Czeszejko Ung Vänster: Sextimmars arbetsdag är inte en valfråga för oss, det är en jämställdhetsfråga. Hälften av Sveriges kommuner har bostadsbrist, bygg billiga bostäder så blir det fler jobb. Sänkt arbetsgivaravgift för ungdomar har inte lett till fler jobb. Se till att anställa fler i offentlig sektor!
Matilda Sundquist Boox, Liberala ungdomsförbundet: Arbetsförmedlingen behandlar unga orättvist. De som är 16-214 år har bara rätt till 3 månaders betald praktik och 6 veckors utbildning, vilket inte räcker för en kvalificerad utbildning.
Sara Hansson, Centerns ungdomsförbund: Sänk arbetsgivaravgiften så att det blir billigare att anställa ungdomar. Sänkta ingångslöner kan också vara en väg till fler ungdomsjobb.
Veronica Magnusson, Proffice: Den sänkta arbetsgivaravgiften har gjort att vi kunnat anställa fler ungdomar. Ungdomarna inte får lägre lön men vi tjänar inte mer pengar utan det är kunderna som får lägre timkostnad.
Helen Persson, Home Maid: Arbetserfarenhet och körkort är viktigt men semestervikarier kan få jobb även om de saknar körkort. Man kan söka jobb hos oss via vår hemsida, men det är bra om man hör av sig åtminstone var tredje månad. Praktik är också bra men man måste se upp så att man inte blir utnyttjad. Vi måste i första hand se till att de timanställda får jobb.
Sen fick ungdomarna tillfälle att prata med företagsrepresentanterna mer på tu man hand och diskutera hur man skall göra för att få jobb. Sedan berättade företagens representanter om vad man kommit fram till.
Veronica Magnusson, Proffice: Det blev en hetsig diskussion om sänkta arbetsgivaravgifter och jag vill poängtera att det inte innebär att man får lägre lön. När man söker jobb skall man alltid försöka få med referenser. Det kan vara från lärare, idrottsledare etc. Inventera nätverket, våga sticka ut, knacka dörr. Det behövs hårt arbete för att få ett arbete!
En av ungdomarna: det behövs mer hjälp från Arbetsförmedlingen, man behöver träffa någon för att prata igenom sin situation i stället för att bli erbjuden en kurs för komma in på deras hemsida. De flesta klarar det på 10 minuter.
Anders Molin, Call-up: Vi söker fler ungdomar, även deltid och som extra. Många har förutfattade meningar om vår bransch men vi betalar faktiskt fasta löner! Vem som helst kan bli säljare om man har ambitionen. Alla är välkomna till oss på studiebesök så att ni själva kan se att vi är bra! Många ungdomar är rädda för att göra bort sig och behöver bättre stöd från vuxna.
Anita Bjurström, Omvårdnad Gävle kommun: Vi måste formulera platsannonserna bättre och vara öppnare. När ni läser annonsen, var inte låst vid krav på erfarenhet, utbildning etc. Ingen erfarenhet är för liten, som barnvakt, sälja biljetter, att man varit ute och rest mm. Var kaxigare, skriv personliga brev som visar att man anstränger sig som inte se ut som kopior av andra ansökningar! Bifoga CV och berätta vem du är och varför du söker jobbet. Om ni inte får svar, kolla upp och visa intresse. När ni skall på anställningsintervju, läs på om företaget eller organisationen på Internet. Så tycker jag att Arbetsförmedlingen måste stötta med personliga kontakter i stället för dataprogram.
Veronica Magnusson, Proffice: Följ upp platsansökan och ring senast efter en månad. Praktik är en bra möjlighet att prova på en bransch och få lite erfarenheter.
Johan Carlberg, Call-up: Mitt råd är att man inte får vara för kräsen när man är på jakt efter jobb, ett tillfälligt jobb är bättre än inget! Man skapar erfarenheter, se det som ett avstamp för att hoppa till ett annat uppdrag.
Joakim Carlsson, SOS-kiosken samt ordförande i Ung Företagsamhet Gävleborg: Våga ta jobbet och ha alltid målet att bli bäst på det du gör! Många av dem som söker jobb hos oss har jobbat inom telemarketing. Ung Företagsamhet är en bra möjlighet att få prova på hur det är att driva företag. Det är en bra erfarenhet även om man inte tänker starta eget. Ta jobbet även om det inte är drömjobbet. Lägre arbetsgivaravgifter är viktigt för att motivera oss att anställa en ung person.
Vad vill representanterna från ungdomsförbunden lyfta fram från dagens diskussioner:
Matilda Sundquist Boox, Liberala ungdomsförbundet: Var kaxig, vidga fältet för att nå målet, använd delmål på vägen.
Sara Hansson, Centerns ungdomsförbund: LAS måste förändras så att det blir enklare att anställa ungdomar. Det skulle också kunna innebära större trygghet för äldre som byter jobb.
Rafael Czeszejko Ung Vänster: Det går inte att ta bort LAS, den behövs för att företagen inte skall kunna sparka någon hur som helst. Jag kan tänka mig sänkt arbetsgivaravgift om det bara gällde de som är arbetslösa och inte de som redan har jobb.
Patrik Lundqvist, SSU: Jämlikhetsfrågorna är också viktiga men utbudet av jobb måste öka. Det finns egentligen ett stort behov av att behöva anställa. Men man skall inte behöva slita ut sig för att söka jobb.
Diskussionerna fortsatte och fortsätter på: http://framtiden.arbetarbladet.se/framtiden/portal
Denna artikel är publicerad på CFA Nytt via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!