Caféträff i Sandviken för ”Släpp in Framtiden”
14/4, 2010 kl. 15:36Svenskt Näringsliv, LO, TCO och Arbetarbladet har startat ”Släpp in Framtiden” för att ge unga människor möjligheter att påverka sin egen situation. Den 13 april anordnades ett möte på Selmas Kök & Café i Sandviken för att ungdomar skulle få tillfälle att träffa arbetsgivare och politiker för att prata jobb med Marie Björk som moderator.
Konstantinos: Det behövs ett vettigt CV när man söker jobb! Men arbetslösheten är ett kollektivt problem och man bör därför inte sätta onödig press på ungdomarna, det måste finnas jobb! Vi vill att man minskar normalarbetstiden så att fler får jobb. 6 timmar arbetsdag är målet. Det behövs också satsningar på utbildningar och utbyggnad av järnvägen. Ändra på Arbetsförmedlingen, idag känns det mer nerslående än upplyftande att komma dit.
Rafael Czeszejko Ung Vänster: Bygg bort bostadsbristen med billiga bostäder så blir det fler jobb. Höj förmögenhetsskatten så får samhället bättre resurser. Fler jobb i offentlig sektor.
Matilda Sundquist Boox, Liberala ungdomsförbundet: Sommarjobb och praktikplatser är bra för CV. Reinfeldt kan inte trolla fram några jobb, utom på regeringskansliet. Jobben skapas i företagen. Sänk arbetsgivaravgiften och skatten för låg- och medelinkomsttagare. Lägg mer resurser på grundskolan så bäddar vi för att fler klarar gymnasiet.
Sara Hansson, Centerns ungdomsförbund: Praktikplatser är bra både för arbetsgivare, som testa personen, och för ungdomarna, som får erfarenheter som kan ge bra referenser. Att minska arbetstiden känns bra konstigt.
Patrik Lundqvist, SSU: Att man skall få jobb om man anstränger sig är bara skitsnack. Att jaga jobb är bara bra för dem som får jobb. De strukturella problemen måste också åtgärdas genom omfördelning av resurserna.
Niklas Skogh, restaurangchef på McDonald’s i Sandviken: Vi har anställt flera inför sommaren, både via Arbetsförmedlingen och via vår hemsida. Vi anställer individer och då kommer kostnaden i andra hand. Vi är Sveriges största arbetsgivare för ungdomar, men vi har även äldre anställda. Mitt tips är att man helst skall lämna sin ansökan och CV vid ett personligt besök så kan man göra sig en bild av personen. Det blir svårt att göra urvalet som när 230 personer sökte de 10 jobb som vi nyligen annonserade ut.
Lotta Delin, Sandvikens kommuns personalkontor: Det krävs utbildning för de allra flesta jobb. Det är bara en liten del av jobben inom kommunen där det inte krävs. Om man söker jobb som personlig assistent är det viktigt att man gör en bra presentation och talar om vad man är bra på, vilka intressen man har etc.
Andra intressanta synpunkter:
- Ungdomarna bör få veta vilka jobbalternativ som finns och vilken utbildning som krävs
- Offentliga arbetsgivare behöver visa vilka jobb som finns och vilka som kommer att finnas
- Det är viktigt att skaffa många kontakter
- Om man tappar sugen är det viktigt att få individuellt stöd
- Vi måste göra något så att det inte är så många som inte klarar skolan
- Fler lärlingsplatser
- Anordna kortare utbildningar än tre år
Läs mer och delta i debatten på: http://framtiden.arbetarbladet.se/framtiden/portal
Denna artikel är publicerad på CFA Nytt via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!