Dags att pensionera Arbetsförmedlingen
8/5, 2018 kl. 23:59Krisrubrikerna om Arbetsförmedlingen har varit många de senaste åren. Myndigheten klarar inte av att förmedla jobb, centrala arbetsmarknadspolitiska insatser brister och kostnaderna ökar ständigt.
Bristen på förtroende får konsekvenser. Statistiska centralbyrån uppger att cirka tio procent av samtliga externrekryteringar i dag går genom Arbetsförmedlingen. Det är fem gånger vanligare att arbetsgivare och medarbetare hittar varandra själva vid rekrytering än att Arbetsförmedlingen är inblandad.
Många företag jag träffar har egna erfarenheter av att inte lyckas hitta rätt medarbetare genom Arbetsförmedlingen. Nya siffror ur Svenskt Näringslivs årliga rekryteringsenkät visar också att många företag är missnöjda med Arbetsförmedlingen som kanal för rekrytering. I vår region uppger endast 12 procent av företagen att de hade gått via Arbetsförmedlingen när de rekryterat nya medarbetare under det senaste halvåret.
Enligt de nya siffrorna ur vår rekryteringsenkät tyder mycket på att tålamodet med Arbetsförmedlingen helt håller på att ta slut. Till exempel planerar bara 13 procent av företagen i vår region att gå via myndigheten för att hantera kompetensbehovet under de närmaste åren.
När en myndighet har fått i uppdrag och betydande resurser för att förmedla jobb inte klarar av uppdraget är det naturligt att andra aktörer träder fram. Till exempel har flera fackliga organisationer börjat med egen förmedlingsverksamhet, både IF Metall och Kommunal har startat egna CV-databaser. Unionen å sin sida erbjuder sedan en tid ”LinkedIn-granskning” till sina medlemmar där facket ger råd och tips om hur en medlem lägger fram sin CV-profil. Det finns även kommuner som tar steg framåt och argumenterar för att kommunerna ska ta över hela, eller delar av, Arbetsförmedlingens uppdrag.
Regeringen säger sig vilja utveckla myndigheten till en ”matchningsspecialist” inom de närmaste åren. Det finns ingenting som tyder på att det är möjligt eller ens önskvärt. I fjol var det 70 år sedan föregångaren till Arbetsförmedlingen, AMS, grundades. Hur låga förtroendesiffror krävs innan man låter myndigheten – i nuvarande form - gå i pension?
Lotta Petterson
Regionchef Svenskt Näringsliv
Denna artikel är publicerad på CFA Nytt via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!