Dags för ändring av företagsskatten?
11/2, 2011 kl. 10:11Många har varit missnöjda med att utlovade förenklingar och förbättringar för företagare inte genomförts i den takt man förväntat sig. Men nu är det kanske något på gång! Regeringen har tillsatt en utredning för att se över företagsskatterna! Men utredningen kommer att i första hand beröra större företag.
1. Skatteincitament för riskkapital
Regeringen vill ha förslag på skatteincitament som kan stimulera tillgången på riskvilligt kapital, på antingen bolagsnivå eller ägarnivå.
Regeringen vill ha ett delbetänkande senast 31 januari 2012.
2. Avdrag för forskning och utveckling (FoU)
Även här vill man se nya skatteregler som stimulerar ökade investeringar i FoU, vilket kan spela en viktig roll för att skapa bra förutsättningar för uppfinningar och forskning, särskilt för sådant som kan har stor betydelse för att skapa tillväxt i dagens globala ekonomi. Trots att de nuvarande svenska reglerna är generösa så finns det EU-länder som medger avdrag för FoU-utgifter med mer än 100 procent av utgiften för investeringen! I direktiven pekar regeringen också på att utredningen skall se över rättspraxis som gäller fall där företag nekats avdrag för FoU därför att Skatteverket ansett att forskningen inte haft med företagets kärnverksamhet att göra. Det innebär förhoppningsvis att företag som försöker vidga sin verksamhet inom nya produktområden inte skall straffas.
Även här vill regeringen se ett delbetänkande, senast 1 oktober 2012.
3. Förbättrad skattemässig behandling av eget och lånat kapital
I direktiven pekar regeringen på att det är viktigt att företagen är stabila och välkonsoliderade när det uppstår en finansiell kris. Det behövs åtgärder som stärker det egna kapitalet i stället för att enbart gynna lånefinansiering. Det här skulle gynna mindre företag som vill växa, dvs. att de skall kunna bygga upp ett eget kapital i det egna företaget i stället för att låna osv.
Kommittén skall lämna förslag på ett skattesystem som kan ersätta den nuvarande begränsningen av ränteavdragen och minska ”diskrimineringen” av eget kapital. I direktiven anger också att man vill komma till rätta med problemen med avancerad skatteplanering med ränteavdrag.
Tanken är att förslagen skall leda till en breddning av bolagsskattebasen för att kunna sänka skatterna från bolagssektorn. Sverige ligger fortfarande över EU-genomsnittet trots 2009 års sänkning av bolagsskatten till 26,3 procent. Sverige behöver återvinna den konkurrensfördel som Sverige förut hade jämfört med andra EU-länder.
För att ytterligare skudda bolagsskattebasen från att urholkas skall utredningen titta på om det bör införas källskatt på räntebetalningar till andra länder. Det skulle kunna vara ett hjälpmedel för att komma till rätta med skatteplanering med hjälp av ränteavdrag.
Utredningen skall också titta på regelverken kring koncernbidrag och underprisöverlåtelser. Reglerna är idag utformade för nationella förhållanden. Globaliseringen och EU:s krav försvårar möjligheterna att förhindra sådan avancerad skatteplanering som urholkar skattebasen. En av lösningarna skulle kunna vara att i stället för koncernbidrag ge möjligheter att kvitta förluster mot tidigare års vinster.
Slutbetänkandet skall vara klart till den 1 november 2013. Det är ännu inte klart vem eller vilka som skall leda utredningen.
Några kommentarer
Riksdagsman Lars Beckman (M): Det är viktigt att vi har goda villkor för näringslivet i Sverige. Exemplen Kamprad och familjen Rausing visar att det har varit svårt för familjeföretag att växa i Sverige och förhoppningsvis kommer man att kunna hitta lösningar i den här utredningen som gör att även de mest framgångsrika företagen kan stanna i Sverige.
Kenneth Levin, Affärsrådgivare LRF-konsult: Alla delar i förutsättningarna för utredningen är viktiga. Incitament för riskkapital, avdrag för FoA även utanför företagens kärnområden och inte minst sänkt bolagsskatt, vilket gör att företagen kan låta pengarna vara kvar i och stärka företaget. Och slipper flytta utomlands!
Denna artikel är publicerad på CFA Nytt via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!