Framtidens möjligheter i Berggrenska gården
26/9, 2019 kl. 00:00Den stora och anrika Berggrenska gården från 1816 överlevde Gävles stadsbrand 1869 och är idag en byggnadsminnesförklarad oas mitt inne i centrala Gävle. Den gamla köpmannagården är därmed Sveriges äldsta galleria som idag inhyser ett 15-tal olika butiker och verksamheter inklusive en av stadens mest populära restauranger.
– Som fastighetsägare lär jag säga att jag haft en enorm tur. Gävle som stad växer ju hela tiden så att det blir allt svårare att hitta centrala lokaler med de här funktionerna och lösningarna så det har faktiskt alltid varit fullt uthyrt. Visst finns det alltid att göra på en sådan här fastighet men idag är jag faktiskt rätt stolt över att alla uthyrda lokaler är i toppskick.
Gården inrymmer flera verksamheter och de flesta hyresgäster är småföretagare som i sin tur skapar täckningsbidrag genom att ta in egna hyresgäster.
– Det är mycket må bra för kropp och själ så här kan man hela sig genom både fysioterapeuter, kotknackare, massörer och även mycket inom skönhet. Sedan är det riktigt kul med restaurang Grillo som blivit en sådan succé. Hela gårdsplanen lever ju verkligen upp under sommaren på deras stora uteservering.
Claes är framgångsrik delägare inom ett antal bolag inom finans och gaming dessutom driver han det lokala bryggeriet Geflebockens bryggeri och Jädraöl som f.ö. börjar serveras på ett antal krogar i Stockholm inom kort. Fastigheter ligger dock honom varmt om hjärtat även om han nyligen sålde Maxim, Gävle södra station som han förvaltade i många år. Idag håller Claes även på med ett spännande projekt i anslutning till Högskolan även om Berggrenska gården naturligtvis fortfarande ligger honom mycket varmt om hjärtat.
– Jag får faktiskt en fantastisk lokal på 170 kvadratmeter ledig när kontraktet löper ut den sista januari 2020. Den är uppdelad på en 5-6 salar och har tidigare varit bland annat utbildningslokaler. Den är fullt utrustad med fiber och i mycket gott skick. Tanken är att färdigställa den i samråd med tillträdande hyresgäster. Den passar för t.ex. ett större företag som vill sitta centralt eller ett konsortium av flera mindre företag som vill ha en optimal arbetsplats. Är det någon som har riktigt bråttom så finns det möjlighet till ett tidigare tillträde. Utsikten är ju en helt fantastisk med vyn över Slottet och Gavleån och på andra sidan gården så kommer man ut i princip direkt på Stortorget. Däremellan finns ju bara det nyrustade parkeringshuset Konvaljen (Åhlénshuset) som dessutom kan erbjuda permanenta parkeringar.
Frågan är då vad som händer med gården i framtiden och hur ser planerna ut?
– Ja, den här fastigheten är ju en institution och en fantastisk oas mitt i stadsmiljön så den är verkligen värd att bevaras i sekler framöver. Vi har ju nu nått nästan full potential så det är ju bara för mig och även eventuella framtida ägare att fortsätta vårda och utveckla gården samtidigt som man månar om dess historia.
Bildtext: Claes Hallén med sambon Tove Peter utanför anrika Berggrenska gården mitt i centrala Gävle.
Lokal uthyres på 170 kvm i Berggrenska Gården
Kontaktperson: Claes Hallén
Tel: 070 - 699 60 99
E-post: claes@nole.se
Historien om Berggrenska Gården
Anders Berggren föddes den 22 december år 1777 och var en mycket framgångsrik man som lät bygga Berggrenska Gården. År 1807 köper Anders Berggren tomterna 3 och 4 för 666 riksdaler och år 1811 ritar stadsmuemästaren Loëll ett stort tvåvåningshus att uppföras på de inköpta tomten. År 1813 godkänner magistraten en något ändrad version av Loëlls ritning, gjord av stadsbyggmästaren Carl Wahrberg.
1816 flyttar Anders Berggren in i sin ståtliga köpmansgård tillsammans med pigor och drängar. Han avled år 1848 men hans väl fungerande rederi drevs vidare i bolagsform under namnet Anders Berggren & Compani av äldste sonen Anders Johan och änkan Jeanette som hade tagit detta mer välklingande namn i utbyte mot dopnamnet Johanna.
1855 kom första hotet mot gårdens existens. Enligt Norrlandspostens dramatiska referat hördes på kvällen den 28 juli häftiga brandsignaler över Gävle stad. Elden stod högt i skyn i uthuset mot kyrkogatan och rasade med en förtvivlad fart på en foderskulle. Men tack vare flera duktiga sjömän lyckades man få stopp på den stora branden. Men den fina Köpmansgården skulle inte klara sig helt från bränder. I den stora branden som härjade på den norra sidan ån 1869 förstördes nästan allt i stan förutom den stora huvudbyggnaden.
Efter 80 år som köpmansgård fick nu gården en helt annan användning. Från början på 1890-talet och fram till till början av 1980-talet har flera olika skolor haft sin verksamhet på Berggrenska Gården. Hösten 1892 startade Borgarskolan sin verksamhet i gården och med det kom också förändringar i byggnationen, framför allt flyglarna.
Invändigt har ombyggnationer skett i flera etapper. Den största ombyggnaden skedde på 1890-talet då Borgarskolan inredde sina lokaler. Fasadernas karaktär och utseende har i stort sett behållits bortsett fån den västra flygelns fönster som bytts ut till större fönster. 1984-86 gjordes också omfattande ombyggnader. I en första etapp inreddes den västra flygeln till café. Den andra etappen gällde restaurering av gårdens murverk. I den senaste ombyggnadsetappen åtgärdades huvudbyggnaden, stenhuset och östra flygeln, samtidigt som en utbyggnad av stenhuset revs.
För mer information se http://berggrenska.se
Denna artikel är publicerad på CFA Nytt via Yodo News.
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!