Från kris mot full sysselsättning
24/11, 2010 kl. 13:06Hur ser livet ut efter den senaste krisen? Klarar sig Irland, Portugal och Spanien från ekonomisk härdsmälta och hur påverkar det oss i Sverige? Stefan Fölster, Svenskt Näringslivs chefsekonom, besökte Gävle 23 november och gav sin syn på problematiken på en lunch på Stora Vall för medlemsföretagen.
Bra tillväxtpolitik kännetecknar de här länderna. Där finns även Sverige men både Kanada och Australien har lyckats ett snäpp bättre än oss. Även Estland, Lettland och Rumänien har agerat resolut med bland annat sänkta löner.
- En god ekonomisk politik lönar sig alltid, sa Stefan Fölster. Kriserna har kanske varit av godo eftersom man varit mer öppen för förändringar.
I Grekland har man avreglerat, bland annat för att få en friare konkurrens. Före krisen fick man betala uppåt en miljon för tillstånd att få köra lastbil, med i princip monopol i sitt ormåde.
Även länder kan i princip gå i konkurs med svåra konsekvenser för långivare, både banker och andra länder.
- Eurosystemet är inte hotat så länge inget av medlemsländerna bryter sig ur, sa Stefan Fölster. Sverige har klarat sig tack vare en sund ekonomi och att vi exporterar till länder som det går bra för.
Tyvärr ser det ut som att sysselsättningen inte kommer att återhämta sig. Regeringens prognos visar att arbetslösheten kommer att ligga kvar på 6,5 procent år 2014. Ett orosmoln är att de svenska hushållen lånar allt mer. Vi har nästan gått om amerikanerna, men till skillnad från dem har vi ett bra sparande.
- Regeringen borde satsa mer på att sänka vår kapitalinkomstskatt, som idag är nästan dubbelt så hög som i andra länder, sa Fölster.
Hur hanterar regeringen den långsiktiga tillväxten? Stefan Fölster är mest nöjd med att man inte inför tillväxthämmande reformer som höjda förmögenhetsskatter mm. Å andra sidan satsar men heller inget på direkt tillväxthöjande reformer som stimulerar investeringar och ökad sysselsättning! Antalet arbetade timmar har sedan 2008 bara minskat med 3 procent inom vård, utbildning mm medan man inom verkstadsindustrin minskat med 17 procent!
Stefan Fölsters recept för framtiden:
1. Förbättrat företagsklimat – de kommuner som har bra företagsklimat enligt rankingen har mindre problem med utanförskap, bättre jämställdhet och bättre hälsotal
2. Fler reformer som ökar konkurrensutsättningen av offentlig verksamhet
3. Regeringen behöver släppa sin nuvarande försiktighet (”Fredrik Reinfeldt åker runt och lyssnar”)
Svenskt Näringslivs arbete för tillväxt och ökad företagsamhet har varit lyckosam. Ung Företagsamhet och mätning av företagsklimatet - 2/3 av landets kommuner har i sina planer skrivit in att klimatet skall förbättras - är två områden som Stefan Fölster är nöjd med. Svenskt Näringsliv håller också koll på nya EU-direktiv. Vilket inte regeringen alltid gör. Ett nytt EU-direktiv kräver att fartyg skall minska svavelhalten i sina avgaser, vilket inneburit att samtliga länder begärt undantag – men inte Sverige!
En trots allt positiv prognos från Stefan Fölster!
Denna artikel är publicerad på CFA Nytt via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!