Förra lördagen var ungdomar från Fridays For Future Sverige i Gállok och demonstrerade tillsammans med det samiska ungdomsförbundet Sáminuorra och ungdomar från de berörda samebyarna.

Det brittiska bolaget Beowulf planerar att öppna en järnmalmsgruva i ett område som dels är renbetesland, dels finns med på Unescos världsarvslista. Planerna strider även mot internationell urfolksrätt.

Fredagens demonstration i Gävle hade samma budskap som den i Gallók förra helgen. 

-Världens blickar riktas nu mot Gállok. Den svenska regeringen och näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson står inför ett val: ska de respektera mänskliga rättigheter eller inte?" säger Alde Nilsson, Fridays For Future Gävle

-Sverige låtsas vara ett progressivt land som kämpar för mänskliga rättigheter och vill vara en pionjär för miljö och klimat. Men när man skrapar på ytan är det sådant här som kommer fram. 

Varför samarbetar klimatrörelsen med samebyar?

-Klimatkrisen och urfolks rättigheter är tätt sammankopplade. Urfolk besitter kunskap som är avgörande för att vi ska kunna hantera klimatkrisen. Om exploateringen av Sápmi fortsätter har vi ingen chans. Den svenska staten måste lyssna på samebyarna och experterna.

Med på demonstrationen var gruppen “Gretas Gamlingar”. De demonstrerar för att stödja den ungdomsledda rörelsen Fridays For Future. De är på Rådhustorget varje fredag, och har hållit på i två och ett halvt år. 

 

Veronica Freij