En teori som ofta nämns är att Isabella Boyer, änka efter den amerikanske symaskinsinnovatören Isaac Singer, var den kvinna som inspirerade skulptören Frédéric Auguste Bartholdi när han skapade den ikoniska statyn. Men hur mycket sanning finns det i denna historia?

Isabella Boyers liv

Isabella Eugénie Boyer föddes i Paris den 17 december 1841. Hennes far, Louis Noël Boyer, var en konditor med afrikanskt ursprung, och hennes mor, Pamela Lockwood, var engelska​ . Vid 22 års ålder gifte hon sig med Isaac Singer, grundaren av symaskinstillverkaren Singer Sewing Machine Company, en man 30 år äldre än henne. Deras liv tillsammans var minst sagt kontroversiellt, då Isaac redan hade en stor familj och var inblandad i flera skandaler. Men paret byggde ändå upp ett liv i lyx och bodde bland annat i Paris och London. När Isaac dog 1875 lämnade han efter sig en enorm förmögenhet, vilket gjorde Isabella till en av världens rikaste kvinnor​(

Efter Singers död fortsatte Isabella att leva ett aktivt liv. Hon reste världen runt och gifte om sig två gånger – först med den holländske violinisten Victor Robstett (som också kallade sig Victor Reubsaet och påstod sig vara greve), och senare med konstsamlaren Paul Sohège. Isabella var en omtalad figur i både Amerika och Europa, och hennes skönhet, rikedom och stil gjorde henne till en kändis i sin egen rätt.

Frihetsgudinnan och Bartholdis inspiration

Frédéric Auguste Bartholdi, skulptören bakom Frihetsgudinnan, reste till USA 1871 och blev fascinerad av landets frihetsidealer. Han fick i uppdrag att skapa en staty som skulle vara en gåva från Frankrike till USA, för att fira landets självständighet​. Det spekuleras att Bartholdi hämtade inspiration till statyns ansikte från kvinnor han beundrade, och det är här som Isabella Boyers namn ofta dyker upp i diskussionerna.

Isabella träffade Bartholdi vid världsutställningen i Paris 1878, där deras vägar korsades. Enligt flera rykten imponerade hon på skulptören med sin skönhet och karisma. Det påstås att han blev så tagen av hennes ansikte att han använde henne som modell för Frihetsgudinnans ansikte​. Även om detta är en populär teori, finns det ingen slutgiltig bekräftelse på att Boyer faktiskt var modellen. Andra källor menar att statyns ansikte kan ha baserats på Bartholdis egen mor, Charlotte Bartholdi, med vilken han hade en nära relation​.

Myten växer

Trots att det inte finns några definitiva bevis för att Isabella Boyer var modellen för Frihetsgudinnan, har myten om henne som statyns ansikte levt vidare. Hennes livshistoria – från en ung kvinna som gifter sig med en rik industriman, till en av världens rikaste änkor och en globetrotter med många äktenskap – passar väl in i den amerikanska drömmen om att övervinna hinder och skapa sitt eget öde. På detta sätt personifierar hon också den frihet och oberoende som Frihetsgudinnan symboliserar.

Symbol för frihet och drömmar

Oavsett om Isabella Boyer verkligen var modellen för Frihetsgudinnan eller inte, är det tydligt att Bartholdis skapelse har blivit en symbol för mycket mer än bara en gåva från Frankrike till USA. Statyn, som invigdes 1886, har kommit att representera frihet, hopp och möjligheter för miljontals invandrare som anlände till USA under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. För många var Frihetsgudinnan det första de såg när de anlände till New Yorks hamn, och hennes storslagna gestalt har fortsatt att inspirera generationer​. Isabella Boyer dog 1904 vid 62 års ålder och ligger begravd på Passy-kyrkogården i Paris​. Oavsett om hennes ansikte verkligen lever vidare i form av Frihetsgudinnan eller inte, är hennes liv en påminnelse om den fascinerande korsningen mellan historia, myt och ikonografi.

Historien om Isabella Boyer som modellen för Frihetsgudinnan är en spännande berättelse om en kvinna som förkroppsligade både skönhet och oberoende. Även om det inte finns några definitiva bevis för att hon faktiskt var modellen, fortsätter spekulationerna att fascinera. Frihetsgudinnan står kvar som en tidlös symbol för frihet och hopp, och Isabella Boyers livshistoria ger ytterligare en dimension till den redan komplexa och mångfacetterade statyn som bevakar New Yorks hamn.

Joe Formgren
Artikel publicerad i samarbe med Turisttipset

Källor
Isabella Eugénie Boyer – Wikipedia​
Who was Isabella Boyer, the face behind the statue of liberty?" – TechnologyHQ​
Mother of Exiles and Allegories of Liberty" – New York Almanack​
Notes from the Studio: The Iconic Face of Liberty" – Venetian Red Art Blog​