Höja skatten eller effektivisera?
7/11, 2017 kl. 00:01Det är allmänt känt att kommuner presterar olika vad gäller kvalitet i utförda tjänster och kostnader för de samma. Vissa kommuner levererar hög kvalitet i förhållande till kostnaderna medan motsatsen gäller för andra. Därmed finns en potential att öka effektiviteten, att få ut mer av skattepengarna, i kommunsektorn i Sverige givet att kommuner kan lära av varandra. Frågan är hur stor en sådan potential kan tänkas vara omräknat i pengar…
För att inte kommunernas skiftande förutsättningar skulle spela in rensades, så långt som möjligt, både måtten för kostnader och resultat för strukturella skillnader. De områden som studerades var: förskola, grundskola, gymnasium, äldreomsorg, individ- och familjeomsorg samt stöd och service till funktionshindrade (LSS). Det vill säga huvuddelen av kommunens kärnverksamhet.
Låt mig ge ett exempel:
Om kostnaderna i Gävle skulle sänkas till genomsnittsnivån för de kommuner som presterar bäst resultat till lägst kostnad, skulle detta innebära en besparing på 490 miljoner kr. Detta motsvarar en effektivisering på 13 procent. Denna besparing skulle motsvara en skattesänkning om 3,06 kr från nuvarande 33,77 till 30,71 kr. Verksamheterna i kommunen skulle även kunna utvecklas för motsvarande summa. Sammantaget motsvarar det till exempel grundskoleverksamhet för ytterligare 5 800 elever, förskola för 3 200 barn eller särskilt boende för 630 personer inom äldreomsorgen.
Finns det framgångsfaktorer?
Klart det finns! Först handlar det om insikt – allt handlar inte bara om resurser. Det handlar också om hur resurser används. Givet detta handlar det om saker som att ha tydliga politiska mål, att med systematiska jämförelser med andra kommuner följa upp dem och att använda ny teknik på ett smart sätt. Det handlar också om ett bra ledarskap, som förstår att nyttja medarbetarnas kompetens och att undvika detaljreglering. Det handlar inte om att ”springa fortare”. Att dessutom ha fungerande konkurrens inom välfärdstjänsterna är av stor betydelse.
Kommunerna förstår, oftast, brådskan med att effektivisera välfärdstjänsterna i kommunal sektor - men då måste de börja nu!
Lotta Petterson
Regionchef Svenskt Näringsliv
Denna artikel är publicerad på CFA Nytt via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!