Mary-Anne Sörlin och hennes dotter Jenny Sörlin driver företaget tillsammans.

Mary-Anne, hur länge sedan var det som du startade företaget och trodde du att det skulle bli så här stort?

-Nästa år är det tjugoårsjubileum för företaget. Jag har alltid haft visioner, även om de har förändrat sig över tid.

Vad var bilden från början?

-Jag tänkte att det skulle bli restaurang och bar, men sedan har jag lärt mig att följa med flödet och så blir det det det blir.

Jenny flikar in:

-Så det blev mer grejer istället.

-Ja det var väl tur, säger Mary-Anne.

När man har kommit hit under åren, så har det ständigt öppnats upp nya utrymmen. Hur många expansioner har ni gjort?

-Det är ju hela tiden. Från början var det ett par rum på nedervåningen och lite uppe. Vi fick ju isolera bit för bit, allteftersom vi växte och man såg att det gick.

Mary-Anne räknar efter och minns hur det var när de öppnade upp för försäljning på logen, innan de hade hunnit isolera där. Då fick de värma upp med en vedkamin, vilket var “ett helsike”. Efter att ha räknat ett tag kommer hon fram till att de har växt i sju olika steg. Det åttonde steget är planerat och är ett stort utrymme som inte har inretts än, i den nya tillbyggnaden.

När öppnades den nya tillbyggnaden?

-Den femte februari, så det har snart varit öppet ett år. Men på grund av pandemin har vi inte kunnat ha någon invigning. Vi tar det till tjugoårsjubileumet istället!

Hur har ni klarat er under pandemin?

-Det var lite läskigt ett tag när vi stod här mitt i bygget säger Jenny.

Vi höll på med slutförandet av vårt nybygge när pandemin kom. Det var väldigt skakigt, men man får ju bara tro att det ska gå bra. Vi visste ju att vi skulle få utrymme, vilket gjorde att folk inte behöver vara så rädda heller.

-Vi har sjutton rum (!) och många är väldigt stora, så våra kunder kan lätt sprida ut sig, fortsätter Mary-Anne.

När ska ni öppna det sista utrymmet i nya delen, och blir det butik där?

-Vi vet inte när vi kommer att öppna den. Det kommer att bli servering blandat med varor, att ha enbart servering känns mycket tråkigare. Det är roligare om man kan sitta och titta på grejer samtidigt som man fikar.

Mary-Anne, i början, när du startade Majas Café & Presenter, fick du höra att det här inte skulle gå, att öppna cafe och inredningsbutik långt ute på landet?

-Nej, men jag har fått höra av folk i efterhand, att de inte trodde att det skulle gå vägen.

De som känner mig från innan däremot, säger att de inte är alls förvånade. De vet att jag gör det jag har bestämt mig för.

Hur fungerar det att jobba tillsammans som mor och dotter?

-Det går bra, bättre än för många tror jag. Det är klart, man är väl inte överens om allt, säger Jenny.

- Men det är vi ju överens om, säger Mary-Anne med ett skratt och fortsätter:

-En sak jag tycker är bra är när vi beställer grejer, och det är något som vi båda gillar, då tar vi det. Sedan ibland är det något som jag gillar och som Jenny är tveksam till, och tvärtom, men vi har olika smak. Om det är något som vi båda är tveksamma till så beställer vi inte hem det. För det mesta är vi ganska överens när vi handlar.

-Vi vet ju vad som funkar, flikar Jenny in.

Ni har ju båda en fantastisk känsla för inredning. Var kommer den ifrån?

- Jag har alltid varit intresserad, ända sedan jag var liten, börjar Mary-Anne. Min mamma var också duktig på inredning, och hennes pappa köpte, renoverade och sålde hus, så det går nog i släkten.

I början köpte jag in saker som jag tyckte var jättehäftiga, men som inte sålde så bra, så man lär sig ju vad som går och vad som inte går.

När det gäller färger har jag alltid på något sätt vetat vad som kommer, vilka färger som blir populära. Jag vet också när jag ska vänta med en ny färg, för att köparna inte är mogna.

Jag tycker att det är roligt med färg och form och ser vad som fungerar tillsammans. Min utbildning inom vävning ligger också som en grund.

Jenny fortsätter att berätta:

-Vi har ju alltid haft det fint hemma, så då har jag också blivit intresserad, även om vi två inte har alls samma stil.

När man kommer hit slås man verkligen av just det, att här finns många olika stilar. Hur tänker ni kring det?

-Jag vill ha mycket av mycket, jag är ingen sparsmakad person. Är man det ska man inte komma hit säger Mary-Anne och så skrattar de båda två.

-Man tycker ju om grejer, fast man kanske inte vill ha dem själv. Att köpa in gosedjur är till exempel jätteroligt!

Jenny fortsätter:

-Vi vill ha något för alla smaker och stilar, och att alla verkligen ska tycka att det är kul att komma till oss. Barn tycker om att komma hit, och de brukar ju inte gilla inredningsbutiker.

Förutom en känsla för färg och form, och en vilja att satsa, finns det något annat ni tror har bidragit till att Majas Café & Presenter går så bra?

-Vårt läge är ju väldigt bra här i Rengsjö, säger Mary-Anne och förtydligar: Det är många som passerar och det är nära till flera städer. Vi har till exempel jättemånga kunder från Hudiksvall och många som åker från Gästrikland. Vi har ju också långväga besökare, som har hört talas om oss och åker från till exempel Stockholm för att komma hit och handla, det är ju jättekul!

Vi har till och med haft kunder som har åkt från Skåne och Göteborg på semester, och haft oss som semestermål.

Vi ser en enorm ökning i hur många som kommer hit med husbil, det är flera varje dag.

Jenny fortsätter:

-Det finns ju också mycket att se här runt omkring, och campingen som Rengsjö Framtid driver är populär och välbesökt. Det är ju så fint här, i Rengsjö.

 

Veronica Freij