Medfinansiering vid sjukskrivning slår mot jobb och företagande
10/5, 2016 kl. 23:59Regeringens förslag om ökat kostnadsansvar för arbetsgivare kommer att leda till ökat utanförskap och sämre förutsättningar för orter med svag arbetsmarknad. 88 procent av företagarna i vår region uppger att de kommer bli mer försiktiga med att nyanställa om regeringen gör verklighet av sitt förslag om medfinansiering.
Oavsett orsaken till sjukskrivningen vill regeringen att arbetsgivaren ska betala 25 procent av sjukpenningen för varje enskild medarbetare som varit sjukskriven längre än 90 dagar - utan bortre tidsgräns. Tanken är att det ska motivera arbetsgivare att ta ett större ansvar för rehabilitering och förebyggande arbete.
I en undersökning som Svenskt Näringsliv gjort bland sina medlemmar uppger 88% av företagen i vår region att förslaget gör att de kommer att bli försiktigare att rekrytera medarbetare med ohälsohistorik. Det är tydligt att medfinansieringen ger färre jobb och ökar utanförskapet.
De ökande sjukskrivningarna beror inte på sämre hälsa eller arbetsmiljö utan har andra orsaker, vilket bekräftas av företagen. De allra flesta sjukskrivningarna orsakas av faktorer som ligger bortom företagens påverkan. Enligt företagen i Gävleborg som ingår i vår företagarpanel är det enbart drygt 4% av sjukfrånvaron som kan anses vara arbetsrelaterad.
Det vittnar om dålig kunskap om företagens förutsättningar när man menar att arbetsgivare behöver ha starkare incitament att vara aktiva när en medarbetare blir sjukskriven. Sjukskrivna medarbetare innebär kostnader för såväl förlorad kompetens och produktionsbortfall, som för att ta in vikarier. Till det kommer kostnader för sjuklön, arbetsgivaravgift och försäkringar.
Sjukfrånvaron varierar dessutom geografiskt i Sverige och tenderar att vara högre i orter med svag arbetsmarknad, hög arbetslöshet och utflyttning. Förslaget om medfinansiering innebär att företag på dessa orter får bära större kostnader än jämförbara arbetsgivare i tillväxtregioner.
Sverige och vår region står inför stora utmaningar när det gäller att skapa jobb och få in nyanlända på arbetsmarknaden. Företagen, inte minst de små och medelstora företagen, spelar en central roll för att detta ska lyckas. Förslaget om medfinansiering leder åt rakt motsatt håll! Det enda resultatet regeringen kan vänta är en större försiktighet hos arbetsgivarna, färre nya jobb och ökat utanförskap.
Släng därför förslaget om medfinansiering i papperskorgen!
Lotta Petterson
Regionchef Svenskt Näringsliv
Denna artikel är publicerad på CFA Nytt via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!