Ett grovt misstag som görs idag av många landsmän, Syrier, är när de åker till det gamla hemlandet Syrien för att ha semester eller för att träffa familjen.

Innan mina landsmän beslutar sig för att åka ner så ber de sina bekanta eller släktingar som är kvar i Syrien att undersöka så kallade Fiish och det innebär att de säkerställer om deras namn finns eller inte finns med i säkerhetstjänsteregistret. Om fallet är som så att deras namn inte står i almoukhabrat (säkerhetstjänst) register så bestämmer de sig för att åka ner till Syrien.

Vi kan säga att de flesta som åker ner till Syrien och som tidigare kom till Sverige inte började som flyktingar utan genom sina släktingar eller partner som sökte skydd först i Sverige, alltså de kom genom familjeanknytning. Oavsett vilket skäl man än hade för att komma till Sverige från krigsdrabbade land liksom Syrien så låter det lite konstigt och obegripligt för dig som läsare att man väljer att åka till Syrien för att semestra. Det låter liksom som att vi som syrier inte behöver det skydd som vi påstod oss behöva i asylutredningen och som även uppgavs till Migrationsverket. Men det är inte sant. Bilden är otydligt för många, även för vissa myndigheter.

Javisst, Syrien blev "säkert" i vissa städer. Vilket Migrationsverket nu har börjat undersöka möjligheten om att utvisa flyktingar tillbaka till Syrien och det är en dålig idé.
För samtidigt som man undersöker den möjligheten finns det i dagsläget mer än 5 miljoner syriska flyktingar som stannat kvar i grannländer eller vid den Syriska gränsen. Och det är den stora frågan som alla borde undersöka och leta svar på, bland annat Migrationsverket;

Om Damaskus eller andra Syriska städer är säkra nu, varför återvänder inte dessa miljoner av Syrier till sina hem? Är det bara att inget finns kvar, att alla hem är helt förstörda eller finns det någon annan anledning?!

Fakta påvisar att den diktatoriska syriske regimen har vunnit kriget med hjälp av många länder, och regimen och dess onödigt, omänskliga reaktion mot Syriska befolkningen var en riktigt orsak till att miljoner av oss hamnade i flykt runt om världen. Så på vilket sätt ska vi Syrier våga och återvända till ett land som styrs av en regim som har noll respekt för sin befolkning?
Det logiska svaret torde bli att ingen vågar återkomma till Syrien eftersom den diktatoriska regimen har 17 säkerhetstjänster som kontrollerar allt i Syrien, som vad du skriver på facebook, där man till och med behöver tillstånd av dem om man vill anordna ett bröllop eller öppna en falafel butik.

Vem ska garantera oss den säkerheten om att regimen varken fängslar eller bombar som den gjorde i början av den Syriske revelationen 2011?

En annan sak, många Syrier (under 40 år) som fortfarande är kvar i Syrien är efterfrågade av Syriska armèn för tjänstgöring. Så vem ska garantera att vi slipper delta om någon av oss blir utvisad till Syrien, att vi ska tvingas göra militärtjänst och strida i Idlip eller mot oppositionen?

Hoppas att mina landsmän blir i ännu mer medveten om att deras semestrar i Syrien hårt drabbar de tusentals Syrier som ansökt om skydd i Sverige och som inte har möjlighet att göra som de gjorde och även veta att semestrarna kan komma att kosta deras landsmän deras liv om de blir utvisade.

Mina landsmän:
Jag är glad över lyckad integrationsresa som ni gjorde i Sverige där många högutbildade, läkare, lärare, journalister, ekonomer, advokater och så vidare har kommit in i arbetslivet, medan de andra som har kommit med låg utbildning kämpar inför framtiden.

Jag är stolt över er att ni jobbar i detta fantastiska land, Sverige och har råd nu att åka på semester, men semestra inte i era hemländer även om ni inte kom som flykting utan genom familjeanknytning, hela Europa står helt öppet inför er. Semestra gärna där.
Samtidigt, ni som ansökt asyl i Sverige och semestrar i Syrien. Snälla era semestrar där låter orimligt och ologiskt för mig, alltså ni söker skydd från Syrien och samtidigt semestrar ni där. Det är orimligt.

Jag hoppas att någon dag kommer säkerhet och fred att landa i mitt hemland Syrien så jag kan återvända för att få träffa min familj som jag inte sett under de 6 år som gått och samtidigt som jag träffar dem kan jag ha en riktigt fin semester och se de fina delarna av Syrien som aldrig syns i media.

Mina landsmän!
Jag fattar att ni saknar ert fina land, Syrien som har långa och fina stränder. Men era semestrar skadade många och skickade fel signal till Migrationsverket, politiker och även till vanligt folk att Syrien är ett ”säkert” land nu. Så det finns inte längre behov till att ge Syrierna skydd här.

Jag är säker på att vissa av mina landsmän som semestrat i Syrien inte kommer att gilla mina ord och känner för att kritisera mig på något sätt. Men vi ska vara ännu mer medvetna om att vissa partier bland annat SD utnyttjar era semestrar för sin egen propaganda mot invandring.

De senaste nyheterna säger att Barjas Shartouh som idag jobbar på Statens Servicecenter i Örebro nyligen åkte till Syrien på semester och det utnyttjas av Henrik Vinge, Sverigedemokraternas integrationspolitiske talesperson där han sa: ”Flyktingen” som påstått att han är på flykt från Syrien är nu där på semester. ”Flyktingar” som semestrar i sina hemländer ska få sitt uppehållstillstånd indraget och inte komma tillbaka till Sverige.
Fast man vet inte om Barjas har ansökt om skydd i Sverige, om han faktiskt kom som flykting eller om han inte räknas som flykting (familjeanknytning)

Ali Alabdallah
Syrisk journalist och författare