Open Care förenklar vården
2/12, 2008 kl. 23:59Debatten om vård och omsorg handlar en hel del om pengar, höjda skatter och budgetar som överskrids. Det finns alltså utrymme för en rejäl effektivisering, inte minst viktigt i en ganska snar framtid eftersom ålderspyramiden nästan smalnar av åt fel håll, nämligen nedåt!
Open Care är ett Gävleföretag som fattat galoppen och arbetar med att utveckla effektiva administrativa lösningar, färdiga eller anpassade, som både förenklar vården och samtidigt ger vårdtagare och patienter möjlighet till förbättrad livskvalitet.
– Det krävs ett helt nytt sätt att tänka för annars finns det risk att äldreomsorgen brakar ihop, menar Ingrid Amrén.
Med Open Cares program kan man som vårdtagare eller anhörig (med vårdtagarens tillstånd) både beställa mat dag för dag och få information, till exempel när hemtjänsten kommer, vem som kommer och vad som skall göras.
– Vi har utvecklat en webbaserad vårdcentral till landstinget Gävleborg där du som kund på ett enkelt men säkert sätt kan kommunicera med din hälsocentral, boka tid, förnya recept och skicka meddelande , säger Ingrid Amrén.
Ingrid pekar också på andra faktorer som behöver förändras. De administrativa program som finns inom vården har olika huvudmän, det råder konservatism och brist på samordning, IT-stöd som inte är integrerade, brist på gemensamma termer och begrepp mm.
Open Care har utvecklat en öppen plattform med ett öppet gränssnitt där källkoderna är tillgängliga för alla olika dataprogram. Om man inte har tillgång till källkoden är det oftast svårt att komplettera, underhålla, och rätta till felaktigheter i ett dataprogram. Enligt Ingrid Amrén har genomsnittskommunen 300 olika datasystem som kan ha svårt att samverka, vilket kan åtgärdas med en gemensam plattform. Inte minst viktigt med vården, där det finns olika system på hälsocentraler, sjukhus mm! Öppna källkoder innebär också att man kan anlita andra än de ursprungliga leverantörerna för att uppdatera programmen.
Målet för Open Care är att erbjuda kommunerna ett system som underlättar vården i hemmet, vilket gör att man kan bo kvar längre. Två tredjedelar av vården av äldre hanteras idag av anhöriga men det finns andra förändringar i samhället som påverkar vårdsituationen:
• Färre platser i särskilt boende
• Allt fler ensamhushåll – i Gävle ca 40 %
• Språksvårigheter (alltfler äldre vårdtagare med utländsk bakgrund)
• Nyrekrytering
Japan har den mest ogynnsamma ålderspyramiden och Italien är tvåa med Sverige på en tredjeplats! Ingrid Amrén ser därför Open Cares teknik för effektivare äldrevård som en framtidsbransch. Och det är 40-talisterna som skall fixa det! Det finns många kreativa och problemlösande människor i den gruppen som inte håller till godo med vad som helst.
– 40-talisterna har ”gjort det förr” och de kommer att göra det igen och Open Care kan möta deras krav och förväntningar, säger Ingrid Amrén.
Open Cares system gör skall vara enkelt att använda, även för den som inte har någon datorvana.
– Det är nödvändigt att det finns entusiastiska företagare som investerar i nya och bättre produkter, säger Ingrid Amrén.
Utvecklingen ger också nya arbetstillfällen i Gävle. Inrid är också noga med att framhålla att man på Gävle kommun har stött projektet genom att erbjuda möjligheter att testa programmen. En av dem som är med i en testgrupp är 80 år och som förut kunde ringa både en och två gånger varje dag för att fråga om hemtjänsten. Hon har slutat ringa eftersom hon idag får all information via sin TV!
Ingrid Amrén fick en aha-upplevelse på det nya jobbet i och med att hon fick mer direkt kontakt med problemen i vården.
– Politiker borde prioritera att lyssna mer på alla innovativa personer som finns inom vården, säger Ingrid Amrén.
Det borde finnas en bättre arena för samverkan mellan det offentliga och företagen. Ett vårdkonto är något vi kommer att se i framtiden med säker kommunikation som gör det möjligt att förnya recept, ställa frågor, göra ombokningar mm. Säkerheten behövs för att inte personlig information skall komma på avvägar.
Företaget växer så det knakar och har i dagsläget 7 anställda, och de kommer att bli fler. Ingrid Amrén tycker inte att hon har tillräcklig erfarenhet än för att uttala sig om hur skattesystemet skulle kunna förbättras. Men en sak har blivit väldigt tydlig.
– Lagen om offentlig upphandling (LOU) gör att ny teknik har svårt att konkurrera, säger Ingrid Amrén.
”Skall”-kraven baseras ofta på gammal teknik, vilket ofta gör det svårt att konkurrera med innovativa lösningar.
– Det känns frustrerande att det finns så många sätt att kringgå LOU, säger Ingrid Amrén.
Men det finns ändå ett stort intresse för Open Cares produkter och man har förhandlingar med flera kommuner på gång, bland andra Halmstad, Västerås, Karlstad och Skellefteå. I Stockholms stad utarbetar man en ny IT-strategi som Ingrid hoppas skall ge ännu fler möjligheter för företaget att utvecklas.
Open Care ingår i Carnica Group, som började som Rivermen, numer Fiberdata. I gruppen ingår också Open Net.
Denna artikel är publicerad på CFA Nytt via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!