Ovanåker – kommun med bra företagsklimat
18/3, 2010 kl. 21:24För inte så länge sedan trodde politiker på en utveckling av storföretagen som nyckel till ökad sysselsättning. Småföretagen var inte så intressanta. I bland annat i Gävle var tilltron till storföretagen som tillväxtmotor så stark att dåvarande kommunalrådet Mats Ågren (s) 1998 kommenterade Gävles 238:e plats (av 290) på kommunrankingen ungefär så här: ”Det där förstår jag inte alls, vi har ju så bra kontakt med Ericsson, Korsnäs och Stora”. Han hade inte en tanke på att det fanns ytterligare cirka 4 000 aktiva företag i Gävle!
- Företagsklimatet är extra viktigt en liten kommun som Ovanåker, sa Hans Jonsson. Hemmamarknaden är liten och våra företag kan bara växa om de kan öka sitt marknadsområde, och det jobbar vi på.
Ovanåker är en småföretagarbygd men det finns också stora företag som Edsbyverken och Svenska Fönster. OKAB (Ovanåkers näringslivsbolag) har en nyckelroll i kontakterna med företagarna. Kommunstyrelsens ordförande Hans Jonsson är också ordförande i OKAB, vilket gör att företagen får direktkontakt med kommunledningen.
- De större företagen har egna resurser för en stor marknad men Närljus satsar på att hjälpa de mindra företagen att samarbeta, sa Hans Jonsson.
I Ovanåker arbetar man också med att informera företagarna om kommunens roll och vilka möjligheter man har att bistå dem. I Alfta äger OKAB industrifastigheter som har många hyresgäster. Fastighetsskötseln är utlagd på entreprenad.
Arbetslösheten är relativt låg i Ovanåker med undantag för ungdomarna.
- Vi ser i alla fall en trend att företagen börjat anställa många ungdomar direkt efter gymnasiet, sa Hans Jonsson. Svenska Fönster varslade cirka 200 personer när lågkonjunkturen slog till men idag är de flesta tillbaka i arbete.
Arbetsmöjligheterna för kvinnor behöver förbättras, men många kvinnor pendlar till bland annat Bollnäs där det finns arbete inom vård och handel. Samtidigt sker en inpendling av män. Enligt företagen i Ovanåker är det brist på kompetent arbetskraft.
När det gäller infrastruktur får Ovanåker låga poäng i kommunrankingen.
- Vi ligger där vi ligger och har inte så stora möjligheter att påverka hur järnvägar och vägar byggs, sa Hans Jonsson. En ljuspunkt är i alla fall att riksväg 50 till Falun byggs om och får bättre standard.
I Ovanåker finns flera företagarföreningar som utgör bra forum för att få in förslag på vad kommunen skall satsa på.
Thomas Thomas Zetterqvist är VD på OKAB och väl förtrogen med Ovanåkers företagsklimat.
- Vi får dåliga värden när det gäller infrastruktur men det är naturligt med tanke på läget, sa Thomas Zetterqvist. Men på övriga kriterier ligger vi väldigt bra till!
Det finns en stark företagartradition i Ovanåker. Man är van att ta ansvar, vara aktiv och det är låg sjukfrånvaro.
- Tradition och kultur i en bygd är viktig för företagsklimatet, viktigare än kommunpolitiken, sa Thomas Zetterqvist. Man märkte tydliga skillnader i resonemanget när vi hade ett möte med alla kommuner i länet för att diskutera företagspolitik.
Thomas och Hans arbetar oförtrutet vidare för att bli förbättra företagsklimatet.
- Vi behöver förbättra kontinuiteten i kontakterna med företagarna, sa Thomas Zetterqvist. Vi behöver också bli bättre på turism.
En viktig faktor för ett bra företagsklimat i Ovanåker är att det är tillåtet att lyckas.
- Vi har också fördel av att vara en liten kommun eftersom man känner alla och man kan ta en diskussion när man träffas på byn, avslutade Thomas Zetterqvist.
Det är tydligt att Ovanåker har både ambitionen och förutsättningarna för att förbättra sin placering på kommunrankingen!
Denna artikel är publicerad på CFA Nytt via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!