Pernilla Hålén – vårdentreprenör
14/11, 2008 kl. 23:59En ny lag inom vårdsektorn nästa år kommer att ge fler tillfällen för initiativrika människor att starta vårdföretag. Pernilla Hålén startade sitt företag OP Assistans redan för 10 år sedan. Idag sysselsätter Pernilla 240 personer vilket motsvarar 120 heltidstjänster. Men viktigast för Pernilla är att hon ansvarar för att cirka 50 personer med svåra funktionshinder får chansen att leva ett hyggligt liv.
1 januari, 1998 startade sedan OP-assistans och fick ta över tre kunder från ett annat företag. Pernilla anställde även de 7 assistenterna som arbetat för det andra företaget. Fyra av dem är för övrigt fortfarande kvar i företaget!
I början skötte hon allt administrativt arbete själv. Skaffade ett löneutbetalningsprogram som hon lärde sig hantera genom instruktionsboken och bokföringsprogrammet lärde hon sig med lite stöd av en revisor. Pernilla vikarierade också som personlig assistent i det egna företaget. Kontoret inrymdes i den egna villan, som hon ritat tillsammans med sin man Ola. Kontorsinredningen var spartansk, inte ens en kopiator gjorde hon sig råd med utan använde skannern till datorn och skrivaren.
– Men det var en bra erfarenhet att få sköta alla sysslor, från arbetet ute hos kunderna till kontorsarbetet. Det underlättar när jag skall anställa människor för olika arbetsuppgifter, säger Pernilla.
Företagets struktur har byggts upp stegvis och man har vuxit sakta, åtminstone enligt Pernillas beskrivning. Men att öka från 7 anställda till 240 på 10 år, ja, vad skall man säga, är det sakta tillväxt?
Många av hennes assistenter jobbar deltid, ofta i kombination med studier eller andra arbeten. Nettoarbetstiden motsvarar därför 120 heltider. Det är också viktigt att företaget har ett bra kontaktnät med extrapersonal, eftersom det alltid måste finnas en assistent på plats i rätt tid eftersom många av kunderna har stora funktionshinder.
OP Assistans har verksamhet i hela Gästrikland med huvudkontoret i Ockelbo, mitt emot kommunhuset. Man har sedan 2000 också en filial i Gävle i Kyrkans Hus på Drottninggatan. Där finns fyra verksamhetsansvariga med Ola Hålén i spetsen. Just det, Pernilla anställde sin man när kontoret i Gävle skulle öppnas.
– Han hade svår influensa när jag frågade honom så han var nog för sjuk för att kunna säga nej, skrattar Pernilla.
Och Ola har rätt bakgrund för jobbet, han har arbetat inom handikappomsorgen bland annat i Ockelbo. Hon tycker att det känns bra att de är på olika arbetsplatser, det kan bli för mycket av det goda om man också skall fungera ihop på fritiden.
Ola pendlar varje dag med tåg till Gävle och det fungerar alldeles utmärkt, på dryga halvtimmen kan han vara på plats på Gävlekontoret. Etableringen i Gävle hängde samman med att ett annat privat assistansföretag lades ner och de flesta av de 25 kunderna ville fortsätta med privata alternativ.
När vi frågar vad hon är mest stolt över tvekar Pernilla något innan hon svarar.
– Jag är nog mest stolt över att jag kunnat balansera familjelivet och företaget, att ha två små barn och samtidigt få företaget att fungera, säger Pernilla till slut.
Pernilla tycker att det fungerar alldeles utmärkt att vara företagare i Ockelbo, det mesta av den service som behövs finns på platsen och det är inte långt att åka till Sandviken eller Gävle när det behövs.
Det finns andra fördelar med att verka på en mindre ort, tycker Pernilla. Det är kortare beslutsvägar och lättare att få ta på rätt person. Den sociala kontrollen kan vara på både gott och ont, men fördelen är att det är större krav på att man sköter sig och sitt jobb.
– Som förälder känns det också tryggt att ha barn där alla känner varandra, tycker Pernilla.
Dessutom är naturen i Ockelbo är alldeles underbar, en bonus, tillägger hon.
OP Assistans har en del samverkan med andra assistansföretag för utbyte av erfarenheter. Det blir inte så mycket sådant med de andra företagen i Ockelbo eftersom verksamheten i ett assistansföretag är så speciell.
Pernilla Hålén är medlem i Vårdföretagarna som innebär en väldigt nyttig samverkan.
Bemötandet från tjänstemän och politiker i Ockelbo kommun är övervägande positivt. I samband med att Pernilla startade sitt företag fick hon bra stöd av Hans-Erik Lundkvist, Gert Dahlqvist och Sture Mörtman. Den politiska traditionen i Gästrikland är att inte lägga ut vård på privata företag, men i Ockelbo har man varit både tillgängliga och tillmötesgående.
Det finns många företagare i Ockelbo som Pernilla beundrar, honom nämner bland andra Karin Magnusson samt Mats och Daniel Rosén.
– Fantastiskt hur många duktiga människor det finns här och även ute i byarna sjuder det av entreprenöranda, säger Pernilla.
Kanske beror det på att man aktivt måste söka sig ett sätt att leva för att kunna bo kvar. Det kanske till och med är bra att det inte finns någon gymnasieskola i kommunen. Det är bra för ungdomarna att få vidga vyerna och få nya erfarenheter.
– Så var det i alla fall för mig som bodde i Gävle under största delen av gymnasietiden och fick ta eget ansvar, fortsätter Pernilla.
Pernilla och hennes familj har många favoritplatser som de gärna besöker, men hon vill särskilt framhålla det vackra Åmot, Gysinge på våren med alla vitsipporna samt närheten till shopping i Gävle och Sandviken.
För verksamheten gäller fortsatt försiktig expansion. Pernilla ser också fram mot nya regler för etableringskontroll av assistansföretagen. Idag sker ingen tillsyn utifrån kundernas perspektiv. Det är i princip bara Skattemyndigheten och Arbetsmiljöverket som bryr sig om verksamheten. Pernilla tycker att det borde finnas både ett tillståndsförfarande och tillsyn, vilket skulle innebära bättre kvalitet för alla med behov av assistans. Förslaget är ute på remiss, 800 sidor.
Målet för Pernilla är att kunna hjälpa människor till ett anständigt liv. Diskussionerna om att vårdföretag gör vinst på skattepengar tycker Pernilla är snett. Företag behöver göra vinst för att man skall kunna utveckla både företaget och de anställda. Överskottet behövs också för att jämna ut mellan goda och dåliga år.
Färdtjänsten är ett bekymmer för människor med funktionshinder. Växeln finns numera i Estland, vilket innebär språkförbistring, missförstånd och ibland har kunderna svårt att över huvud taget förstå vad som sägs. Problemet är störst för den som inte har möjlighet att använda andra färdmedel.
Pernilla Hålén har en önskelista till beslutsfattare och andra för att underlätta livet för människor med stora funktionsproblem:
1. Lyftar på alla badhus
2. Fler handikapptoaletter
3. Vuxenbritsar på handikapptoaletterna (det är inte särskilt trevligt att behöva lägga sig på golvet)
4. Bättre tillgänglighet för människor med funktionshinder, till exempel lyftar på ridhus mm
Det är bara att hoppas att Pernillas önskningar blir verklighet eftersom hon vet hur mycket det betyder för funktionshindrade att kunna göra saker som alla andra.
Det ni inte visste om Pernilla:
Hon håller på att lära sig spela fiol, för att sedan i sin tur kunna lära den 5-åriga dottern lära sig spela enligt Suzukimetoden där man lyssnar sig fram! Och hon kan dansa afrikansk dans och hon testar gärna nya saker och är intresserad av heminredning!
Ola Hålén om Pernilla: Hon har alltid omtanke om kundernas välbefinnande i fokus. Pernilla är oerhört professionell som företagsledare. Den första hon anställde var hennes mamma som hon kallar Chaeje på jobbet men alltid annars mamma eller mormor. Hemma är hon som vilke hemmafru som helst, bakar, lagar mat, leker med barnen osv.
Denna artikel är publicerad på CFA Nytt via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!