Regeringens jobbfientliga förslag drabbar alla
12/5, 2015 kl. 00:01På område efter område kommer regeringen nu med förslag som leder till färre jobb i ett läge där de mänskliga och ekonomiska kostnaderna för utanförskapet ökar. Regeringen driver en politik för fler i arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Det är en politik som ger fler fattiga människor.
Gävleborg har landets näst högsta ungdomsarbetslöshet, nära 24 procent i åldern 18-24 år. Snittet i riket ligger på 14 procent i samma åldersgrupp. Det är riktigt illa och det blir värre om arbetsgivaravgiften för unga fördubblas. Många företag väljer då istället att anställa äldre och mer erfarna medarbetare än att anställa oerfarna ungdomar och stå för deras utbildningskostnad. 65 procent av de svarande i Svenskt Näringslivs Företagarpanel pekar på att de drabbas negativt när arbetsgivaravgiften för unga fördubblas. Företagen drabbas ekonomiskt, ungdomarna riskerar att fastna i arbetslöshet och utanförskap.
Det finns många företagsamma och drivna människor i vårt län men en förutsättning för att ta tillvara på dem och hitta nya är att ha ett bra företagsklimat. Det måste regeringen inse. I de näringslivssatsningar som regeringen föreslår ligger en övertro till att politiker kan skapa jobb. Men det är endast när företag och företagsamma människor får goda förutsättningar och vågar ta risk att anställa fler som jobben kommer. Företagandet är en förutsättning för ett växande, konkurrenskraftigt Sverige och Gävleborg. Utan företagare som vågar tro och satsa stannar landet av och halkar efter i utvecklingen.
Om regeringen menar allvar med målet om EU:s lägsta arbetslöshet år 2020 är det hög tid att ändra kurs och genomföra reformer som gör det enklare att anställa, mer lönsamt att starta och utveckla företag och som ökar Sveriges konkurrenskraft – inte sänker den. Fler företagsamma människor måste våga ta risk att anställa fler. Det är genom en växande ekonomi och fler i jobb som vi kan finansiera välfärden.
Lotta Petterson,
Regionchef Svenskt Näringsliv
Denna artikel är publicerad på CFA Nytt via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!