Sören Calleberg, ordföranden i Föreningen Hyttan, tog tillfället i akt att hälsa våren välkommen. Han levererade ett inspirerande vårtal som inte bara betonade brukets rika historia utan även avslöjade det spännande och välfyllda program som väntar besökarna under året. "Vi hälsar våren välkommen under en stämningsfull kväll med mycket mys och trivsel," sade Calleberg, och publiken höll med.

Kvällens gästartist var hälsingesonen Peter Mörlin på den temporära scenen framför Hyttan. Han är en uppskattad skådespelare, känd från bland annat TV-serien "Jägarna" och filmen "Viking Saga: Rune of the Dead" och senast i den hyllade skräckfilmen Ur mörkret. Med gitarr och keyboard så bjöd Mörlin på en föreställning som fångade hjärtat hos publiken. Repertoaren inkluderade allt från klassiker av Elvis, Johnny Cash och Elton John till en magnifik avslutning med sin egen favorit "A Whiter Shade of Pale". Originalet framfördes av Procol Harum, men Peter's version var magnifik då han ersatte originalets elorgel med sin egen visslingssymfoni. Den förde tankarna till den gamle naturfilmaren och mästervisslaren Jan Lindblads storhetstid. Mörlins framträdande vid den vackra Hyttan gav onekligen en extra dimension av fest och samhörighet till kvällen.

Det var som sagt en härlig dag när våren visade sig från sin bästa sida vid Norrlandskustens södra port till Östersjön. Brukscaféet som serverade korv och fika under kvällen hade öppet med många gäster även dagtid och på havskrogen Axmar Brygga i hamnen var det högtryck i restaurangen hela dagen. Husbilsparkeringen var fullsatt och stämningen hög i det vackra vårvädret. Det blev tydligt att detta var en välbesökt och uppskattad tillställning med gäster från både när och fjärran.

Med löften om en fortsatt aktiv och innehållsrik säsong vid Axmar bruk med ett fullspäckat nytryckt säsongsprogram, lämnade besökarna platsen med förnyad energi och glädje inför det som komma skall.

I Axmar Bruk är traditionen levande och Valborgsfirandet ett lysande exempel på hur gemenskap och kultur kan gå hand i hand. För de som söker en stämningsfull vårkväll med en känsla av historia och sammanhang, finns det få platser som kan jämföra sig med denna idylliska bruksmiljö. Varmt välkomna att uppleva detta och mycket mer under årets lopp i Axmar bruk.

 

Om Axmar bruk
Axmar bruk är Gästriklands första och hittills enda kulturreservat. Det omfattar en välbevarad hytta, en vacker engelsk park och hamnområdet med utställningslokal och båthus. Axmar bruk ägs av den ideella föreningen Hyttan, som sköter reservatet på uppdrag av Länsstyrelsen Gävleborg. Det är dessutom ett naturreservat som omfattar cirka 4500 hektar oexploaterad skärgård. I anslutning till bruket finns både vandrings-, cykel- och paddlingsleder.
Axmar Brygga Havskrog är inrymd i en gammal magasinsbyggnad vid hamnen. Den byggdes på 1870-talet av slaggsten från järnbruksdriften. Axmar Brukscafé finns i den gamla orangeribyggnaden och på bruket finns även Axmar Bruksbod med Bed & Breakfast.
Föreningen Hyttan tillsammans med ett antal offentliga aktörer samt entreprenörerna på orten arbetar aktivt med att utveckla Axmar bruk som besöksmål. Det bygger på vår orörda kultur- och naturmiljö.

Mer information om Axmar bruk https://www.axmarbruk.se

Artikeln publicerad i samarbete med Turisttipset.