Vilket parti ska man rösta på 14 september?
29/8, 2014 kl. 11:59Höstens val har kallats ödesval, superval mm, men egentligen är det väl likadant varje valår? Efter två mandatperioder i regeringsställning utmanas Allianspartierna (Moderaterna, Centern, Kristdemokraterna och Folkpartiet) av oppositionen, varav tre partier samarbetar – eller samarbetar inte - (Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet) och ett får arbeta på helt egen hand (Sverigedemokraterna).
- Vilken lokal fråga anser du är viktigast för Gävleborna att ta ställning till när de väljer vilket parti de ska rösta på i kommunvalet?
Helene Åkerlind, Folkpartiet: - Företagetagsklimatet, Gävle kommun behöver ett bättre företagsklimat så att fler jobb kan skapas. Det behövs en ny politik för företagande så att kommunen kan ställa om sitt näringsliv för en hållbar framtid.
Richard Carlsson, Sverigedemokraterna: - Fortsatt rätt till heltid och att avskaffa ofrivilliga delade turer inom offentlig sektor anser vi är viktiga frågor att ta ställning i, då de i allra högsta grad handlar om jämställdhet.
Roger Persson, Miljöpartiet: - Skapa förutsättningar för ett attraktivt och långsiktigt hållbart Gävle. Där fokus är på en likvärdig skola med hög kvalitet, möjlighet till vidareutbildning för personalen och i nära samverkan med näringslivet skapa kreativa miljöer där nya jobb växer fram.
Jörgen Edsvik, Socialdemokraterna: - Arbetslösheten, vi måste jobba med alla effektiva verktyg vi har i Gävle kommun för att minska vår höga arbetslöshet. Detta inkluderar bland annat ett bättre företagsklimat, fler åtgärder för att bryta långtidsarbetslöshet och långsiktiga investeringar i skola och infrastruktur.
Gin Akgul Hajo, Vänsterpartiet: - Vänsterpartiets huvudfråga är att få bort vinsterna i vård, skola och omsorg, vilket innebär att successivt ta tillbaka privatiserade verksamheter. Vänsterpartiet vill även få bort delade turer inom vården och ersätta FAS-3 och otrygga jobb med riktiga anställningar. Vi vill sänka politikerarvoden och använda de pengarna till annat inom de kommunala verksamheterna. En avgiftsfri kollektivtrafik öppnar möjligheterna för invånarna att röra sig fritt i kommunen.
Ann-Helen Persson, Centern: - Att rösta för bra förutsättningar och god service till jobbskaparna
Inger Källgren.Sawela, Nya Moderaterna: - Viktigaste frågan i Gävle Kommun är ordning och reda i ekonomin och att varje skattekrona används på ett effektivt och rätt sätt. Vi måste börja ta hand om det vi har bättre! Viktigaste företagarfrågan är att vi med kontinuitet möter företagarna och lyssnar på dem, samt att vi bildar ett Företagarråd tillsammans.
Lili André, Kristdemokraterna: - Att sänka arbetslösheten och skapa ett positivt klimat för att företag etableras och anställer i vår kommun. Att kommunen, föräldrar, civila samhället och skolan uppmuntrar och uppmanar våra unga vuxna att våga förverkliga sina idéer och förstå hur viktigt det är att få godkända betyg i skolan.
- Vilken landstingsfråga anser du är viktigast för Gävleborna att ta ställning till när de väljer vilket parti de ska rösta på i landstingsvalet?
Kenth Lövgren, Folkpartiet: - Att bygga ett livskraftigt och mer sammanhållet Gävleborg med stark koppling mot Uppsala-Stockholm. Sjukvård, näringsliv, vägar, kultur, kollektivtrafik, folkhälsa, jag vill visa hur allt hör ihop. Bra infrastruktur skapar större arbetsmarknadsregion. Genom fler i arbete får vi mer skatteintäkter. Därmed kan vi skapa en tillgängligare och tryggare sjukvård för alla.
Solveig Wiberg, Sverigedemokraterna: - Höja sjuksköterskelönerna för att attrahera och säkerställa personalbehovet som är sjukvårdens största problem idag samt avlasta läkarna genom satsning på läkarsekreterare.
Stig Zettlin, Sjukvårdspartiet: - Ordning och reda på Gävle sjukhus. Patientsäker vård och tydligt ledarskap vid sjukhuset måste upprättas. Arbetsmiljön förbättras för personalen. Nya vårdplatser för medicinskt färdigbehandlade. Akutsjukvården måste fungera.
Karin Jansson, Miljöpartiet: - En central landstingsfråga är den gröna omställningen. Genom att satsa på biogasproduktion, en utbyggd järnväg och mer lokalodlad mat skapar vi både ett grönare Sverige och jobb i hela länet. Självklart är även vården viktig, där vill vi att den ska utgå ifrån en helhetssyn på patienten.
Tommy Berger, Socialdemokraterna: - Hälso- och sjukvården är den viktigaste frågan i landstingsvalet/regionvalet. Vi kommer att säkra att vården har de resurser som behövs för att fortsatt hålla en verksamhet av högsta kvalitet. Resurserna ska gå till verksamheten och stanna där. Tillgängligheten är prioriterad för oss socialdemokrater. Köerna ska kortas ytterligare och framför allt kommer vi att satsa på att öka tillgängligheten till cancervården.
Gin Akgul Hajo, Vänsterpartiet: - Det är dags att det blir fler anställda i vården. Väntetiderna måste kortas och personalen måste få bättre arbetsvillkor och en rimlig arbetssituation. En annan viktig fråga är kollektivtrafiken där Vänsterpartiet jobbar för att den ska vara avgiftsfri så att alla har råd att åka i länet.
Hannah-Karin Linck, Centern: - Förbättra situationen och tillskapa nya lokaler för akutmottagningen i Gävle.
Ingemar, Kalén, Kristdemokraterna: - För mig som oppositionsråd för KD i landstingsfrågor är personalpolitiken den viktigaste frågan. Vi måste komma tillrätta med att en alltför stor andel av personalen inte trivs med sina arbetsuppgifter. Stress, avsaknad av rejäl ledning av verksamheten, brist på vikarier mm gör att alltför många söker arbetsuppgifter utanför landstinget. Landstinget Gävleborg toppar kostnaderna för inhyrd personal i jämförelse med övriga Sverige. Det vill vi Kristdemokrater ha ändring på!
Patrik Stenvard, Nya Moderaterna: - Sjukvårdsfrågan helt klart! Vill man ha en trygg, nära och säker sjukvård ska man rösta på Nya Moderaterna den 14 september. Idag råder personalflykt från landstinget och vi har akuta situationer på flera av länets avdelningar i form av personalbrist, dåligt ledarskap samt ogenomtänkta beslut. Vi kan sjukvård och står beredda med en bättre politik för framtidens sjukvård.
- Vilken riksdagsfråga anser du är viktigast för Gävleborna att ta ställning till när de väljer vilket parti de ska rösta på i riksdagsvalet?
Per-Åke Fredriksson, Folkpartiet: - Skolan, för att bryta den höga ungdomsarbetslösheten till följd av en låg utbildningsnivå i länet. Om man anser att det inte ska spela någon roll var man bor i länet för att få en lyckad skolgång ska man rösta för ett återförstatligande av skolan. Därför ska man rösta för Folkpartiet. En jämlik kunskapskola i hela vårt län kräver ett återförstatligande. Alla kommuner har inte förutsättningarna att lyfta skolan.
Roger Hedlund, Sverigedemokraterna: - Med en ansvarsfull invandringspolitik säkerställer vi välfärden. Med mindre invandring till Sverige och mer hjälp i krisernas närområden så hjälper vi flest flyktingar.
Anders Schröder, Miljöpartiet: - På nationell nivå är klimatet en av de viktigaste frågorna. I nuvarande takt kommer Sverige att nå sina klimatmål 150 år för sent. Det duger inte, vi måste ta vårt ansvar, vara föregångare, och visa att det går att skapa ett hållbart samhälle.
Elin Lundgren , Socialdemokraterna: - Sverige behöver en bättre jobbpolitik. Vi behöver en aktiv näringspolitik medförbättrade villkor för små- och medelstora företag. Till exempel regionala företagarförmedlingar, kortare betalningstider, ökat exportstöd och att staten tar över andra sjuklöneveckan. Vi behöver bristyrkesutbildningar så att människor kan ta jobben som växer fram. Inom 90 dagar ska arbetslösa ungdomar vara i jobb, studier, eller praktik.
Gin Akgul Hajo, Vänsterpartiet: - Vänsterpartiet är det enda parti som vill få bort privata vinstuttag i vård, skola och omsorg. Varje skattekrona ska istället användas till verksamheterna som t ex att anställa fler inom välfärden. Med Vänsterpartiets politik skapar vi ett samhälle att lita på. En röst på Vänsterpartiet är en röst att få bort Reinfeldt och allianspartierna från regeringsmakten.
Anders W Jonsson, Centern: - Den viktiga fråga som väljarna har att ta ställning till är om man tror att fler jobb skapas genom att små och medelstora företag får bättre villkor eller om det blir fler jobb genom kraftiga skattehöjningar på jobb och företagande.
Lili André, Kristdemokraterna: - Sjukvården. Vi har alla en relation till vården, vi har alla använt oss av den. Vi kommer att bli mer beroende av den i takt med att vi åldras. Och vi känner trygghet i att veta att den finns där när den behövs. Kd kommer att påbörja arbetet med århundrades sjukvårdsreform. Sjukhusvården, den vård som är både dyrast och mest avancerad, måste flyttas från landstingen till staten. Det handlar om att alla de resurser som satsas måste användas riktigt effektivt. Varje bortslösad vårdkrona är en stöld från patienterna. Det andra handlar om att åstadkomma en jämlik vård i hela landet. Vi vägrar att acceptera att patienter i Gävleborg får en sämre vård än andra landsting i Sverige.
Tomas Tobé, Nya Moderaterna: - Om det är med jobb eller bidrag som vi bygger Sverige starkt. 250 000 fler arbetar nu jämfört med år 2006, det är så vi får råd att satsa på fler lärare i skolan, bättre vård och äldreomsorg med kvalitet. Nya Moderaterna prioriterar jobben genom att förbättra företagsklimatet, satsa på infrastrukturen och göra det enklare och billigare att anställa.
Sjukvårdspartiet ställer endast upp i landstingsvalet, men Stig Zettlin föreslår att man i kommunvalet ska rösta på det parti som satsar på ansvarsfullt ledarskap i Gävle under den kommande valperioden. I riksdagsvalet är Zettlins rekommendation att rösta på det parti som tar ansvar för utveckling av landet norr om Dalälven samt större ekonomiskt ansvar för hälso- och sjukvårdens finansiering på den nationella nivån.
Denna artikel är publicerad på CFA Nytt via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!