Ungt företag innebär att unga kan starta, driva och stänga ett företag inom ett läsår. Tanken är att det ska ge gymnasieelever erfarenhet av entreprenörskap och Gävleborg har av tradition varit både mycket aktiva och även framgångsrika genom åren.
Dagens vinnare får även tävla i UF-mästerskapet som leder till SM i Stockholm.

– Det blev en härlig UF-mässa som vibrerade av stor företagaranda och energi. En trend vi ser bland UF-företagen är den lokala anknytningen och tanken på det hållbara i affärsidéerna. Vinnarna i UF-mästerskapen dominerades av hälsingeföretag och SM-truppen kommer att bestå av de vinnande UF-företagen i Årets UF, säljare, innovation, vara, tjänst, ekologiskt hållbara, socialt hållbara och hantverkare. Vi ser fram emot att hämta hem medaljerna till Gävleborg i maj på SM i Stockholm, hälsar Anna Leima, regionchef på Ung Företagsamhet Gävleborg

Årets vinnare:
Årets UF-företag: Fjällådan UF, Hälsingegymnasiet, Bollnäs
Årets säljare: Joline Olsson, Torsbergsgymnasiet, Bollnäs
Årets Innovation: Equal Value UF, Slottegymnasiet, Ljusdal
Årets Ekologiskt hållbara UF: Local chips UF, Staffansgymnasiet, Söderhamn
Årets Socialt hållbara UF: Event och inspiration UF, Torsbergsgymnasiet, Bollnäs
Årets Hantverkare: Två jänter, Bromangymnasiet, Hudiksvall
Årets Vara: Södrhamnslyktan UF, Stffansgymnasiet, Söderhamn
Årets Tjänst: Flygrädsla UF, Bessemerskolan, Sandviken
Årets Monter: BeeWraped, Bromangymnasiet, Hudiksvall
Årets lärare: Emilia Zetterlund, Bromangymnasiet, Hudiksvall
Årets kommun: Bollnäs kommun
Årets unga ledare: Agnes Östlund, Staffansgymnasiet, Söderhamn
Årets Logotyp: HusdeSign, Voxnadalens gymnasium, Edsbyn
Årets affärsplan: Bakburken UF, Bromangymnasiet, Hudiksvall

UF-företagande (Ung Företagsamhet) är en utbildningsform som syftar till att ge gymnasieelever en praktisk erfarenhet av att starta och driva ett företag. Konceptet har funnits sedan 1980-talet och har sedan dess spridit sig till flera länder i Europa.

I UF-företagande bildar eleverna egna företag och genomför en verksamhet under ett läsår. Under tiden får de lära sig om affärsidéer, försäljning, marknadsföring, ekonomi och ledarskap. Eleverna får också träffa företagare och delta i olika tävlingar för att utveckla sina företagsidéer och nätverk.

Erfarenheterna från UF-företagande är värdefulla för eleverna oavsett om de vill starta eget företag i framtiden eller arbeta som anställda. Genom UF-företagande får eleverna chansen att prova på entreprenörskap och utveckla viktiga förmågor som kreativitet, problemlösning och samarbete.

Enligt Ung Företagsamhet Sverige, som är den organisation som ansvarar för UF-företagande i Sverige, så var cirka 90 procent av Sveriges gymnasieskolor involverade i UF-företagande under läsåret 2020/2021. Det innebär att nästan alla gymnasieelever i Sverige har möjlighet att delta i UF-företagande under sin utbildning. Att Vasaskolan i Gävle med naturvetenskapliga, samhällsvetenskapliga, estetiska och humanistiska program inte tillåter UF-företag i sin gymnasieutbildning är onekligen en pinsam gåta!

Foto vinnare: Alexander Lindström – Gefle Fotostudio
Foto mässan: Jimmy Hoffa Dyrebrant